ZAMAN YÖNETİMİ

Sayın Velimiz;
“Sınavda süreyi yetiştiremiyorum.”, “Zamanım yetmez diye hızlı çözdüm, bildiklerimi de yanlış yaptım.”, “Biraz daha zamanım olsa daha çok soru yapabilirdim.”, “Sınavda zaman nasıl geçmiş farkında olamadım.”
Öğrencilerin, sınavdan sonra sıklıkla söyledikleri cümlelerden birkaçı.. Sınavda başarı elde edebilmeleri için akademik donanımlarına ek olarak zamanı doğru kullanmaları da oldukça önemli.
Zaman Yönetimi
Öğrenciler, sınav esnasında sadece sorulara odaklanarak, konsantre olarak süreyi doğru ve etkin kullanabilirler. Birbirleriyle yarıştıkları, kendilerini deneyimledikleri ortak sınavlarda stres ve kaygı faktörü akademik başarılarını ve zaman yönetimlerini doğrudan etkileyen faktörler arasında sayılabilir. Sınav hazırlıklarının planlı ve programlı yapılmasının, fazla sayıda örnek soru çözülmesinin, evde çalışırken de süreli çalışılmasının zaman içerisinde kaygıyı düşürerek, başarıyı artırması düşünülmektedir.
Öğrencinin gireceği sınava dair kesin bilgilere (ders ve konu dağılımı, hangi dersten kaç soru çıkacağı, süre vb.) sınav kılavuzundan ulaşılabilir. Akademik anlamda derslere ve konulara hakim olmak sınav başarısını artıran etmenlerden biridir ancak çözülmesi beklenen soruların verilen sürede doğru bir şekilde çözülmesi en önemli faktörlerden biridir.
Yapılması Gerekenler Neler?
Öncelikle öğrenci hem sizlerin hem öğretmenlerinin yardımı ile güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmalı daha sonrasında da sınav için doğru strateji belirlemek adına hangi bölüme ne kadar zaman ayıracağını belirlemeledir.
• Soru çözerken süre tutarak çalışmak sınavda zaman yönetimi doğru sağlamak açısından önemli bir kazanımdır. Doğru soruları çözmek ve net sayısını yükseltmek ne kadar önemliyse, var olan sürede en fazla doğru cevabı işaretlemek de o kadar önemlidir.
• Deneme sınavlarında belirlediği stratejisine göre her test grubu için kendine belirlediği sürede çözüm yapmalı, belirlediği süreyi aşınca bu duruma takılıp kalmadan diğer testlere geçebilmeyi alışkanlık haline getirebilmelidir.
• Hatalardan ders çıkarmak hep bir adım ileriye taşır. Deneme sınavı sonucunda çıkan analizlerin iyi değerlendirilmesi ve eksiklerin belirlenerek üzerine gidilmesi gerekmektedir. İyi bir hazırlık süreci kaygının azalmasına yardımcı olur.
• Soruları doğru okumak ve anlamak zaman kazandırır. Soru köklerinin altı çizilebilir ve dikkat dağılmadan buralara yönelmek zaman konusunda avantaj sağlar.
• Tüm bunların sonucunda doğru zaman yönetimi ve doğru belirlenmiş bir sınav stratejisi ile öğrenci cevapları kontrol edebilir, boş bıraktığı sorulara geri dönebilir.